Je wil de beste mensen voor je organisatie. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat jij de werkgever bent waar iedereen voor wil werken! De makkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen is via je vacatureteksten. Lees verder voor het waarom en hoe.
De spreekwoordelijke speld in de hooiberg
Iedere werkgever weet het: je medewerkers zijn je belangrijkste kapitaal. Het liefst wil je dus op elke werkplek het beste van het beste. Maar je kunt niet verwachten dat getalenteerde mensen – die vaak al een prima baan hebben – zich aangesproken voelen door een personeelsadvertentie waarin eigenlijk alleen maar staat aan welke eisen een kandidaat moet voldoen. En niet waarom een kandidaat die functie zou willen hebben.
De klacht is vaak overal hetzelfde: op elke advertentie komen stapels sollicitaties binnen terwijl de kwaliteit niet is waarop je hoopt. De belangrijkste oorzaak? De advertentie zelf. Die spreekt vaak helemaal niet degene aan waar je je op richt en waarop je hoopt.
Vaak is de toon van een advertentie, onbedoeld of niet, dat je maar beter goed genoeg kunt zijn om in aanmerking te komen voor de functie. Terwijl je juist iemand redenen wil geven om jouw bedrijf een kans te geven. Zelfs als iemand niet van plan was om zijn of haar fijne baan op te geven.
Het is goed om je te realiseren dat je advertentie veel meer mensen bereikt dan alleen werkzoekenden. Hij wordt ook gelezen door mensen die vrienden hebben die perfect voor je vacature geknipt zijn. Maar ook klanten en potentials lezen hem. Een personeelsadvertentie is een belangrijk visitekaartje van je bedrijf en maakt deel uit van je PR en marketing.
Een goede vacaturetekst
Een goede vacaturetekst wakkert de nieuwsgierigheid aan van degene die je zoekt. Zelfs als hij of zijn niet van plan was om van baan te veranderen! Daarom is een vlotte, prikkelende toon belangrijk. Net als een goede functiebeschrijving – liefst in de vorm van ‘een dag in het leven van’: zodat degene die jij zoekt zichzelf al haast ziet zitten. En natuurlijk wind je ook geen doekjes om de salarisrange (concreet!) en vertel je of er wel of geen carrièrekansen zijn. Dit doe je niet alleen voor de duidelijkheid naar kandidaten, maar ook om de juiste mensen te laten reageren. Als je zoekt naar iemand die binnen een jaar doorgroeit naar een leidinggevende positie, wil je immers geen kandidaten op de stapel die niet op zoek zijn naar een baan met doorgroeimogelijkheden. Want dan heb je over een jaar opnieuw een probleem.
En last but not least: zorg voor een voorselectie. Simpelweg door sollicitanten te vragen waarom ze zichzelf bij jou zien werken. Deze personeelsadvertentie van Van Oers is een prachtig voorbeeld van hoe je zo’n voorselectie kunt doen:
Wat vertel je precies in je personeelsadvertentie?
Natuurlijk vertel je kort en goed iets over je bedrijf. Ook weer op die vlotte en prikkelende toon. Want je wilt dat mensen verder lezen. Maar je vertelt ook waaróm er een open positie is in je organisatie. Er zijn nou eenmaal mensen die een gat in de lucht springen om als eerste een nieuw gecreëerde functie in te vullen. Terwijl anderen pertinent níets hebben met pionieren. Ook daarmee selecteer je dus al.
Daarna is het belangrijk om te vertellen wat de baan inhoudt. Niet door het opsommen van functie-eisen of werkzaamheden, maar door te vertellen hoe een typische werkdag of –week eruitziet. Daaraan kan de kandidaat namelijk zien of de functie bij hem of haar past. Niet alleen wat qua capaciteiten, maar vooral ook qua persoonlijkheid en interesse.
Coolblue is hier een kanjer in. Kijk maar naar dit voorbeeld uit een personeelsadvertentie:
Geen vacatures? Vraag om een open sollicitatie!
Op dit moment heb je misschien geen vacatures, maar het is goed om te bedenken dat mensen je website uit gemeende interesse of nieuwsgierigheid bezoeken. Daartussen zou best eens de medewerker kunnen zitten die je ooit graag in dienst zou hebben – de interesse is er namelijk al! Probeer dus altijd die mensen te verleiden een open sollicitatie in te sturen... wie weet vind je zo de perfecte aanwinst voor je organisatie.
Een goed voorbeeld vind je hieronder, van Zummum:
Dus...
Een personeelsadvertentie (of vacaturetekst) is een belangrijk marketingmiddel. Met een vlotte en prikkelende toon trek je de lezers die je hoopt aan te spreken. En met de juiste invalshoek krijg je de juiste sollicitaties binnen – met een grote kans dat de kandidaat waarop je hoopt ertussen zit!